RESEPI SUP KERANG MASAKAN JAWA
A. 1 kilo kerang.
B.
2 batang kayu
manis
2 kuntum bunga lawang
½ sudub bunga cengkih
3 biji buah pelaga
5 ulas bawang merah ( kecil )
3 ulas bawang putih
3 cm @ ½ inci kunyit basah
½ sudu besar jintan putih
2 sudu besar ketumbar @ rempah biji
2 sudu b lada hitam
1 sudu kecil garam halus
½ sudu
kecil perasa ( aji nomoto )
1 senduk minyak masak D’saji @ Seri murni
1 litter air
C..
Daun sop @ saderi dan Daun bawang
D.
Bahan untuk membuat
sambal kicap cili api
10 biji cili api
2 ulas
bawang putih
5 sudu besar kicap lemak masin
½ sudu besar gula
Cara-cara
1..Kerang di rebus dahulu.. dan apabila
kerang telah merekah buang air rebusan
tadi .
dan asingkan
kerang rebusan tadi dibekas lain
2. Bahan-bahan B semuanya ditumbuk
hingga lumat
3. Potong daun bawang & daun
sop seperti memotong bunga rampai tapi jangan
terlalu halus ..
4. Jerang kan periuk masukkan minyak masak tunggu hingga panas. dan masukan
bahan.B . Tumis bahan-bahan B
yang telah ditumbuk tadi seperti bunga
lawang,bunga cengkih,kulit, kayu manis dan lainnya
Apabila
sudah nampak garing sikit naik sampai naik bau aromanya , kemudian masukan kerang
yang telah siap direbus tadi ke dalam periuk dan dikacau rata bersama bahan
rempah sop yang telah ditumis tadi hingga sebati dan kemudian masukkan air hingga
tenggelam kerang tadi dan rebus sampai mendidih
6. Apabila air telah mendidh rasa
masinnya , biar ia secukup rasa dan masukan daun
bawang dan daun sup yang telah siap di potong tadi taburkan kedalam periuk sop tadi
Dan bolehlah dihidangkan untuk dimakan bersama nasi..
5. Tumbuh bahan D ( cili & bawang putih yang
siap digoreng dan Masuk kan kicap
kedalam mangkuk kecil bersama-sama cili & bawang putih yang siap ditumbuk
tadi serta masukkan gula kemudian rasa
masin , manis dan pedasnya secukup rasa
Selamat mencuba….
Assalam...
ReplyDeletesedapnya, rindu pulak nk makan sup kerang...esok nak buat lah..
jom jenguk blog sy ceriteranaziera.blogspot.com
tq