Sunday, May 11, 2014

SATE JAWA PD



RESEPI SATE JAWA PORT DICKSON NESMILAN 
BAHAN A
DADA AYAM /KAMBING/LEMBU 1 KG DAGING
DIPOTONG AGAK2 KECIL2

BAHAN B
4-5 BIJI BAWANG BESAR#
4 biji bwang putih#
5-6 SUDU KETUMBAR# (DISANGAI TANPA MINYAK)
2-3 SUDU JINTAN PUTIH#(DISANGAI )
4-5 SUDU JINTAN KASAR #(DISANGAI)
SEBESAR IBU JARI HALIA#
5-6 BATANG SERAI DIPOTONG KECIL#
SEDIKIT LENGKUAS#
BAHAN2 BERTANDA # HARUSLAH DI KISAR

BAHAN C
GULA > lebihkan
GARAM SECUKUP RASA
SEDIKIT SERBUK KUNYIT

CARA2 NYA
DAGING AYAM YG DIPOTONG TADI MASUKAN KEDALAM 1 BEKAS KHAS
KEMUDIAN MASUKA BAHAN B ( BAHAN KISAR ), DIIKUTI BAHAN2 C..GAULKAN SAMPAI
SEBATI KESEMUANYA..PASTI LEBIHKAN GULA YER, GARAM SECUKUP RASA♥♥
PERAP KAN DAGING2 INI DAHULU SELAMA 3-4JAM..
SELEPAS DIPERAP BOLEH LAH DI CUCUK DENGAN LIDI YER
BOLEH DIBAKAR
BOLEH DI SIMPAN BILA BILA NAK MAKAN.:D:D
MUDAH KAN



RENDANG KERANG  PUCUK PAKU

Bahan-bahan:
½ kg kerang (di ambil isinya)
seikat pucuk paku
250 ml santan
15 biji cili padi (di kisar)
3 ulas bawang merah (di kisar)
1 labu bawang besar (di kisar)
2 batang serai (di kisar)
2.5 cm lengkuas (di kisar)
2 cm halia (di kisar)
½ cm kunyit hidup (di kisar)
 2 sudu makan kerisik 
Gula dan garam secukup rasa 
Sedikit Minyak untuk menumis
 
Cara memasaknya:
 Tumis bahan-bahan yang telah di kisar sehingga naik baunya. 
Setelah baunya naik masukkan santan, garam dan gula, di kacau rata sehingga mendidih. Apabila santan cukup pekat, masukkan kerang, pucuk paku dan kerisik, di kacau sehingga agak kering. Setelah agak kering di angkat. sedia untuk dhidangkan. ***untuk membersihkan pucuk paku, rendam di dalam air yang di campur dengan sedikit garam, biarkan seketika kemudian baru di bilas


RESEPI BIHUN SUP
SUP 
1/2 kilo daging racik
2 batang kayu manis 
2 kuntum bunga lawang 
1 sb bunga cengkih 
5 biji buah pelaga 
(bahan A untk dikisar) 
5 ulas bawang merah 
3 ulas bawang putih 
3 cm halia 
(bahan B digiling)-makuda takdak batu giling jadi tumbuk guna lesung je la 
1/2 sb jintan putih 
1/2 sb ketumbar @ biji rempah 
1/2 sb lada hitam 
perasa 

SOS 
sedikit minyak (minyak yg guna untk goreng bawang,jngn dibunag) 
3 sb cili serbuk 
sedikit air 
sedikit air asam jawa 
perasa 

Cara-cara 
1.Kisar bahan A dan giling bahan B. 
2.Tumis bunga lawang,bunga cengkih,kulit kayu manis sampai naik bau dan masukan bahan A dan B. 
3.Bila dah nampak garing sikit,masukan bahan tumisan ke dalam daging yg telah direbus sampai empuk terlebih dahulu. 
4.Masukan bahan perasa dan biar hingga mendidih. 
5.Untk sos pulak,minyak lebihan bawang goreng tu digunakan untk tumis cili serbuk yg telah dibancuh dngn sedikit air. 
6.Biar sampai naik minyak. 
7.Masukan air asam dan persa secukup rasa. 
8.Bila nak mkn,hiaskan dngn bawang goreng,daun bawang dan daun sup,lobak masin dan sos secukup rasa. 




RENDANG DAGING RUSA

http://i167.photobucket.com/albums/u142/anak_tiri_GEBENG/MenuIdaskitchen194.jpg

bahan-bahannya:-
1 kilo daging

bahan-bahan yg dikisar:-A
5 biji bawang besar
6 ulas bawang putih
20 biji cili padi
1 1/2 inci halia
1 1/2 inci kunyit
2 batang serai
3 sudu besar ketumbar
2 sudu besar jintan halus/manis
2 biji buah keras
segenggam cili kering- direndam

bahan- bahan:-B
1 inci lengkuas - dititik
4 sudu besar kerisik
1 helai daun kunyit
10 helai limau purut
1 ½ kg santan kelapa
1 cawan minyak masak
8 sudu besar gula - anda boleh kurangkan atau lebihkan ikut suka anda
1 sudu besar garam - anda boleh kurangkan atau lebihkan ikut suka anda

cara-caranya:-
1. Daging dipotong sederhana kemudian dicuci dan di toskan.
2. Kisar bahan-bahan A tadi.
3. Panaskan minyak, selepas tu tumiskan bahan kisar tadi hingga naik aromanya.
4. Masukkan daging dan kesemua bahan-bahan B tadi dan biarkan sampai daging lembut dan kuahnya pekat... dan jangan lupa sesekali kuahnya dikacau....



No comments:

Post a Comment