RESEPI SATE JAWA PORT DICKSON NESMILAN
BAHAN A
DADA AYAM /KAMBING/LEMBU 1 KG DAGING
DIPOTONG AGAK2 KECIL2
BAHAN B
4-5 BIJI BAWANG BESAR#
♥4 biji bwang putih#
5-6 SUDU KETUMBAR# (DISANGAI TANPA MINYAK)
♥2-3 SUDU JINTAN PUTIH#(DISANGAI )
♥4-5 SUDU JINTAN KASAR #(DISANGAI)
♥SEBESAR IBU JARI HALIA#
♥5-6 BATANG SERAI DIPOTONG KECIL#
♥SEDIKIT LENGKUAS#
BAHAN2 BERTANDA # HARUSLAH DI KISAR
BAHAN C
GULA > lebihkan
GARAM SECUKUP RASA
SEDIKIT SERBUK KUNYIT
CARA2 NYA
DAGING AYAM YG DIPOTONG TADI MASUKAN KEDALAM 1 BEKAS KHAS
KEMUDIAN MASUKA BAHAN B ( BAHAN KISAR ), DIIKUTI BAHAN2 C..GAULKAN SAMPAI
SEBATI KESEMUANYA..PASTI LEBIHKAN GULA YER, GARAM SECUKUP RASA♥♥
PERAP KAN DAGING2 INI DAHULU SELAMA 3-4JAM..
SELEPAS DIPERAP BOLEH LAH DI CUCUK DENGAN LIDI YER
BOLEH DIBAKAR
BOLEH DI SIMPAN BILA BILA NAK MAKAN.:D:D
MUDAH KAN
BAHAN A
DADA AYAM /KAMBING/LEMBU 1 KG DAGING
DIPOTONG AGAK2 KECIL2
BAHAN B
4-5 BIJI BAWANG BESAR#
♥4 biji bwang putih#
5-6 SUDU KETUMBAR# (DISANGAI TANPA MINYAK)
♥2-3 SUDU JINTAN PUTIH#(DISANGAI )
♥4-5 SUDU JINTAN KASAR #(DISANGAI)
♥SEBESAR IBU JARI HALIA#
♥5-6 BATANG SERAI DIPOTONG KECIL#
♥SEDIKIT LENGKUAS#
BAHAN2 BERTANDA # HARUSLAH DI KISAR
BAHAN C
GULA > lebihkan
GARAM SECUKUP RASA
SEDIKIT SERBUK KUNYIT
CARA2 NYA
DAGING AYAM YG DIPOTONG TADI MASUKAN KEDALAM 1 BEKAS KHAS
KEMUDIAN MASUKA BAHAN B ( BAHAN KISAR ), DIIKUTI BAHAN2 C..GAULKAN SAMPAI
SEBATI KESEMUANYA..PASTI LEBIHKAN GULA YER, GARAM SECUKUP RASA♥♥
PERAP KAN DAGING2 INI DAHULU SELAMA 3-4JAM..
SELEPAS DIPERAP BOLEH LAH DI CUCUK DENGAN LIDI YER
BOLEH DIBAKAR
BOLEH DI SIMPAN BILA BILA NAK MAKAN.:D:D
MUDAH KAN
RENDANG KERANG PUCUK PAKU
Bahan-bahan:
½ kg kerang (di ambil isinya)
seikat pucuk paku
250 ml santan
15 biji cili padi (di kisar)
3 ulas bawang merah (di kisar)
1 labu bawang besar (di kisar)
2 batang serai (di kisar)
2.5 cm lengkuas (di kisar)
2 cm halia (di kisar)
½ cm kunyit hidup (di kisar)
2 sudu makan kerisik
Gula dan garam secukup rasa
Sedikit Minyak untuk menumis
Cara memasaknya:
Tumis bahan-bahan yang telah di kisar sehingga naik baunya.
Setelah baunya naik masukkan santan, garam dan gula, di kacau rata sehingga
mendidih. Apabila santan cukup pekat, masukkan kerang, pucuk paku dan kerisik,
di kacau sehingga agak kering. Setelah agak kering di angkat. sedia untuk
dhidangkan. ***untuk membersihkan pucuk paku, rendam di dalam air yang di campur
dengan sedikit garam, biarkan seketika kemudian baru di bilas
RESEPI BIHUN SUP
SUP
1/2 kilo daging racik
2 batang kayu manis
2 kuntum bunga lawang
1 sb bunga cengkih
5 biji buah pelaga
(bahan A untk dikisar)
5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
3 cm halia
(bahan B digiling)-makuda takdak batu giling jadi
tumbuk guna lesung je la
1/2 sb jintan putih
1/2 sb ketumbar @ biji rempah
1/2 sb lada hitam
perasa
SOS
sedikit minyak (minyak yg guna untk goreng
bawang,jngn dibunag)
3 sb cili serbuk
sedikit air
sedikit air asam jawa
perasa
Cara-cara
1.Kisar bahan A dan giling bahan B.
2.Tumis bunga lawang,bunga cengkih,kulit kayu manis
sampai naik bau dan masukan bahan A dan B.
3.Bila dah nampak garing sikit,masukan bahan
tumisan ke dalam daging yg telah direbus sampai empuk terlebih dahulu.
4.Masukan bahan perasa dan biar hingga
mendidih.
5.Untk sos pulak,minyak lebihan bawang goreng tu
digunakan untk tumis cili serbuk yg telah dibancuh dngn sedikit air.
6.Biar sampai naik minyak.
7.Masukan air asam dan persa secukup rasa.
8.Bila nak mkn,hiaskan
dngn bawang goreng,daun bawang dan daun sup,lobak masin dan sos secukup
rasa.
RENDANG DAGING RUSA

bahan-bahannya:-
1 kilo daging
bahan-bahan yg dikisar:-A
5 biji bawang besar
6 ulas bawang putih
20 biji cili padi
1 1/2 inci halia
1 1/2 inci kunyit
2 batang serai
3 sudu besar ketumbar
2 sudu besar jintan halus/manis
2 biji buah keras
segenggam cili kering- direndam
bahan- bahan:-B
1 inci lengkuas - dititik
4 sudu besar kerisik
1 helai daun kunyit
10 helai limau purut
1 ½ kg santan kelapa
1 cawan minyak masak
8 sudu besar gula - anda boleh kurangkan atau lebihkan ikut suka anda
1 sudu besar garam - anda boleh kurangkan atau lebihkan ikut suka anda
cara-caranya:-
1. Daging dipotong sederhana kemudian dicuci dan di toskan.
2. Kisar bahan-bahan A tadi.
3. Panaskan minyak, selepas tu tumiskan bahan kisar tadi hingga naik aromanya.
4. Masukkan daging dan kesemua bahan-bahan B tadi dan biarkan sampai daging lembut dan kuahnya pekat... dan jangan lupa sesekali kuahnya dikacau....

bahan-bahannya:-
1 kilo daging
bahan-bahan yg dikisar:-A
5 biji bawang besar
6 ulas bawang putih
20 biji cili padi
1 1/2 inci halia
1 1/2 inci kunyit
2 batang serai
3 sudu besar ketumbar
2 sudu besar jintan halus/manis
2 biji buah keras
segenggam cili kering- direndam
bahan- bahan:-B
1 inci lengkuas - dititik
4 sudu besar kerisik
1 helai daun kunyit
10 helai limau purut
1 ½ kg santan kelapa
1 cawan minyak masak
8 sudu besar gula - anda boleh kurangkan atau lebihkan ikut suka anda
1 sudu besar garam - anda boleh kurangkan atau lebihkan ikut suka anda
cara-caranya:-
1. Daging dipotong sederhana kemudian dicuci dan di toskan.
2. Kisar bahan-bahan A tadi.
3. Panaskan minyak, selepas tu tumiskan bahan kisar tadi hingga naik aromanya.
4. Masukkan daging dan kesemua bahan-bahan B tadi dan biarkan sampai daging lembut dan kuahnya pekat... dan jangan lupa sesekali kuahnya dikacau....
No comments:
Post a Comment