Udang Goreng Tepung ala jawa
Selain memiliki gizi tinggi, udang harimau digoreng dengan bumbu tempung sangat lezat untuk kudapan more nanti
Bahan-bahan:
- 300 gr udang harimau
- 100 gr tepung beras
- 1 sudu tepung kanji
- 200 ml air
- 1 helai daun kunyit potong halus
- minyak masak D'Saji untuk menggoreng
Bahan-bahan yang dikisar:
- 4 ulas bawang putih
- 1 ssudu kecil ketumbar
- 2 cm kunyit
- 1 sudu besar serbuk lada kering
- 1 sudu kecil garam
Cara Membuat:
1. Bersihkan udang dari kotoran,potong ekor dan sesungut dan tiriskan.
2. Adunkan bahan yg dihaluskan tadi bersama tepung beras, tepung kanji, air dan
daun kunyit.
3. Masukkan udang adunkan sama rata.
4. Sendokkan satu per satu udang sambil dibalut bahan2 tadi, goreng sampai matang.
- 300 gr udang harimau
- 100 gr tepung beras
- 1 sudu tepung kanji
- 200 ml air
- 1 helai daun kunyit potong halus
- minyak masak D'Saji untuk menggoreng
Bahan-bahan yang dikisar:
- 4 ulas bawang putih
- 1 ssudu kecil ketumbar
- 2 cm kunyit
- 1 sudu besar serbuk lada kering
- 1 sudu kecil garam
Cara Membuat:
1. Bersihkan udang dari kotoran,potong ekor dan sesungut dan tiriskan.
2. Adunkan bahan yg dihaluskan tadi bersama tepung beras, tepung kanji, air dan
daun kunyit.
3. Masukkan udang adunkan sama rata.
4. Sendokkan satu per satu udang sambil dibalut bahan2 tadi, goreng sampai matang.
No comments:
Post a Comment