DAGING
MASAK MERAH ALA KEDAI TOMYAM..
Bahan2:
daging lembut - hiris nipis2
(kalau nak merah, rebus dengan pewarna merah, bukan sirap ros )
1 sudu besar cili mesin ~
Bahan Hiris:
bawang besar - belah 4
bawang putih - cincang @ ketuk
halia – hiris nipis
cili api / cili merah dibelah dua
Bahan Sos:
3 sudu besar sos cili
1 sudu besar sos tomato
1 sudu besar sos tiram
sedikit kiub ikan bilis ~ BOLEH gantikan dengan 1 sudu besar sos ikan
sedikit air ~ guna air rebusan daging
Bahan2:
daging lembut - hiris nipis2
(kalau nak merah, rebus dengan pewarna merah, bukan sirap ros )
1 sudu besar cili mesin ~
Bahan Hiris:
bawang besar - belah 4
bawang putih - cincang @ ketuk
halia – hiris nipis
cili api / cili merah dibelah dua
Bahan Sos:
3 sudu besar sos cili
1 sudu besar sos tomato
1 sudu besar sos tiram
sedikit kiub ikan bilis ~ BOLEH gantikan dengan 1 sudu besar sos ikan
sedikit air ~ guna air rebusan daging
Kerang Santan Cabai Hijau
Bahan:
250 gr kerang darah
150 ml santan
2 bh cabai hijau, potong bulat
2 btg serai
3 lbr daun jeruk
1 lbr daun salam
2 cm lengkuas
2 sdm minyak goring
Bumbu Haluskan:
3 bh cabai hijau
5 bh bawang merah
2 siung bawang putih
½ sdt lada
½ sdt gula pasir
1 sdt garam
3 bh cabai hijau
5 bh bawang merah
2 siung bawang putih
½ sdt lada
½ sdt gula pasir
1 sdt garam
Cara Membuat:
1. Panaskan minyak, tumis bumbu
halus sampai harum, masukkan serai, daun jeruk, daun salam, dan lengkuas, masak
sampai bumbu matang.
2. Tambahkan kerang dan santan, masak sampai bumbu meresap ke dalam kerang.
3. Terakhir, masukkan cabai hijau iris, aduk rata. Angkat, sajikan dengan nasi putih.
2. Tambahkan kerang dan santan, masak sampai bumbu meresap ke dalam kerang.
3. Terakhir, masukkan cabai hijau iris, aduk rata. Angkat, sajikan dengan nasi putih.
Untuk 6 orang
Kerang Goreng Tepung
Selain memiliki gizi tinggi, kerang hijau digoreng dengan bumbu tempung sangat lezat untuk kudapan sore hari.Bahan-bahan:
- 300 gr kerang hijau tanpa cangkang
- 100 gr tepung beras
- 1 sdm tepung kanji
- 200 ml air
- 1 lbr daun kunyit iris halus
- minyak untuk menggoreng
Haluskan:
- 4 siung bawang putih
- 1 sdm ketumbar
- 2 cm kunyit
- lada secukupnya
- 1 sdt garam
Cara Membuat:
1. Bersihkan kerang dari kotoran, tiriskan.
2. Aduk bumbu halus, tepung beras, tepung kanji, air dan daun kunyit.
3. Masukkan kerang, aduk rata.
4. Sendokkan satu per satu kerang sambil dibalut bumbu, goreng sampai matang.
Kerang Masak Semboko
Bahan:500 gr daging kerang merah
1/2 bh jeruk nipis, ambil airnya
10 gr daun kemangi
6 bh belimbing sayur
3 bh cabai hijau, iris serong
Minyak untuk menumis
Haluskan:
5 bh bawang merah
2 siung bawang putih
3 bh cabai merah
5 bh cabai rawit hijau
1 cm kunyit
2 btr kemiri
1/2 sdt garam
Pembuatan
1.campurlah kerang dengan air jeruk nipis,didiamkan tidak kurang dari 20 menit
2.disisihkan
3.panaskan minyak
4.bumbu halus,daun kemangi,belimbing sayur dan cabe hijau ditumis sampai harum dan layu
5.masukan kerang,diaduk rata
6.masaklah sampai kerang matang dan bumbu meresap
Rendang Kerang Hijau
Bahan-Bahan :
2 sendok makan minyak untuk menumis
1 lembar daun kunyit
3 lembar daun jeruk purut
1 batang serai, memarkan
500 gram kerang hijau, sikat kulitnya hingga bersih
500 ml santan encer dan 1 butir kelapa
500 ml santan kental dan 1 butir kelapa
Bumbu (haluskan):2 sendok makan minyak untuk menumis
1 lembar daun kunyit
3 lembar daun jeruk purut
1 batang serai, memarkan
500 gram kerang hijau, sikat kulitnya hingga bersih
500 ml santan encer dan 1 butir kelapa
500 ml santan kental dan 1 butir kelapa
100 gram cabal hijau
6 butir bawang merah
3 slung bawang putih
2 cm lengkuas
2 cm jahe
2 cm kunyit
1 sendok teh garam
1 sendok teh gula pasir
Cara Mengolah :
Panaskan minyak.Tumis bumbu halus bersama daun kunyit, daun jeruk dan serai hingga matang dan harum. Tambahkan kerang, aduk rata.
Tambahkan santan encer, aduk rata. Masak hingga matang dan kuah mengering.Tambahkan santan kental, masak hingga kuah kental. Angkat.
KERANG BUMBU BAWANG PUTIH
BAHAN:
400 kerang hijau tanpa kulit
3 sdm minyak goreng
8 siung bawang putih, iris tipis
4 butir bawang merah, iris tipis
3 buah cabe merah, iris tipis
2 batang daun bawang, potong 3 cm
2 lembar daun salam
1 sdm saus tiram
1 sdt garam
1 sdt gula pasir
100 mlm air matang
Cara membuatnya 400 kerang hijau tanpa kulit
3 sdm minyak goreng
8 siung bawang putih, iris tipis
4 butir bawang merah, iris tipis
3 buah cabe merah, iris tipis
2 batang daun bawang, potong 3 cm
2 lembar daun salam
1 sdm saus tiram
1 sdt garam
1 sdt gula pasir
100 mlm air matang
Panaskan minyak. Tumis bawang putih, bawang merah dan daun salam
hingga harum.
Masukkan kerang, aduk rata. Tuangi air. Didihkan.
Tambahkan saus tiram, cabe merah, garam dan gula. Aduk rata.
Masak hingga semua bahan matang. Angkat.ml air matang
RENDANG DAGING RUSA ALA MASAKAN JAWA
bahan-bahannya:-
1 kilo daging Rusa..
bahan-bahan yg dikisar atau ditumbuk :- A
5 biji bawang besar
6 ulas bawang putih
20 biji cili padi
1 1/2 inci halia
1 1/2 inci kunyit
2 batang serai
3 sudu besar ketumbar @ rempah biji
1 sudu besar jintan halus
1 sudu besar jintan manis
1 biji buah keras
2 inci kayu manis
3 kuntum bunga lawang
2 biji buah pelaga
1 inci lengkuas
segenggam cili kering- direndam
bahan- bahan:- B
4 sudu besar kerisik
1 ½ kg santan kelapa
1 cawan minyak masak D'Saji
8 sudu besar gula - anda boleh kurangkan atau lebihkan ikut suka anda
1 sudu besar garam - anda boleh kurangkan atau lebihkan ikut suka anda
1 sudu kecil ajinamoto..
cara-caranya:-
1. Daging dipotong sederhana kemudian dicuci dan di toskan.
2. Kisar bahan-bahan A tadi.
3. Panaskan minyak, selepas tu tumiskan bahan kisar tadi hingga naik
aromanya.
4. Masukkan daging dan kesemua bahan-bahan B tadi dan biarkan sampai
daging lembut dan kuahnya pekat... dan jangan lupa sesekali kuahnya
dikacau....
Selamat mencuba
No comments:
Post a Comment